2010-02-02

Antanas Mockus Enrique Piñalosa Bogotá

Borgmästaren i Bogotá, Antanas Mockus, moonar inför en fullsatt universitetsaula, kastar vatten på presidentkandidater och anställer horder av vitsminkade mimare (!) för att lära det kaotiska Bogotás arroganta innevånare att uppföra sig som folk i trafiken och på offentliga platser – och lyckas av allt att döma med att sänka trafikdödligheten, mordfrekvensen, osv, osv!

Dokumentären av danske filmaren Andreas Møl Dalsgaard om Bogotás två extraordinära borgmästare under 90-talet, Antanas Mockus och Enrique Peñalosa, går i repris i Kunskapskanalen onsdagen den 3 februari 23.00 samt fredagen den 5 februari 21.00. Se den!

Eller se Dalsgaards dokumentär på SVT Play (60min): Bogotá
Mer om Dalsgaards film (Danska filminstitutet): här

En obetalbar grej i filmen: Mockus sitter i en tevestudio med en gigantisk tygmorot i famnen (!!) och pratar helt allvarligt (!) om Bogotás finanser. Och det funkar! (Jag försöker tänka mig vår finansminister Anders Borg i teves morgonsoffa kramandes en jättemorot när han pratar statsbudget.) Mockus har universitetsbakgrund och visar med sin stora kramgoa tygmorot att pedagogik och didaktik inte bara är en färdighet, det är tamejfan en konst.