2010-01-28

Aleksander Wolodarskis ritbiträden: del 1

I det senaste numret av gratistidningen City (torsdag 28 januari 2010), på sidorna 6-7, har Natalia Kazmierska skrivit om Aleksander Wolodarski och om hans senaste stadsplaneringsprojekt, Norra stationsområdet (precis på stadsgränsen mellan Stockholm och Solna). Wolodarskis planprojekt har uppmärksammats i media framförallt för de två höga torn, Tors torn, som är tänkta att bli områdets signaturbyggnader.

Jag intervjuades av Kazmierska för denna artikel och citeras på ett par ställen i artikeln – men ett tryckfel har tyvärr insmugit sig i ett av mina citat. Det står »ritbräden» på ett ställe. Ritbiträden skulle det naturligtvis vara. Det borde alltså ha stått:

»Stadsbyggnadskontoret skaffade sig under 80-talet en oerhörd makt. De bestämde nu inte bara hur höga husen fick vara, utan styrde allt in i minsta detalj: fönsterspröjsar, fasadfärger. Arkitektkontoren som anlitades att förverkliga Wolodarskis visioner reducerades i praktiken till ritbiträden, säger Mikael Askergren.»

No problem. Shit happens. Men bör kanske påpekas.

Bilden ovan föreställer Aleksander Wolodarski på plats vid Norra station. Bilden illustrerar Natalia Kazmierskas artikel i City, och publiceras på denna blogg med benäget tillstånd från tidningen.

Läs hela cityartikeln här: city.se
Mer om Wolodarski som planerare: Problemet med bostadsområdet S:t Erik