2010-02-21

The Big Cover-Up: Deutsche Oper

(Forts.)

För någon vecka sedan ondgjorde jag mig på denna blogg över den »slabbiga cafeteria» som Stockholms stadsteaters stackars publik får hålla till godo med i mellanakten. Dags för ett exempel på motsatsen, en modern teaterbyggnad som erbjuder sina besökare en enkel, avskalad, »demokratistisk», visserligen mycket konventionell men ändå verkligt högklassig foajéupplevelse – Deutsche Oper Berlin.

Jag har sagt det förr och säger det igen: Kulturhuset vid Sergels torg är inte rätt plats för Stockholms stadsteater. Bygg en ny Stadsteater någon annanstans istället. Satsa på ett nytt hus åt Stockholms stadsteater istället för ett nytt hus åt Stockholms stadsbibliotek. Och låt sedan Stockholms stadsbibliotek ta över hela kulturhuset vid Sergels torg när Stadsteatern äntligen flyttat till ett välfungerande teaterhus.

Blogginlägget ovan ingår i en serie tidiga inlägg på den här bloggen (på engelska), inlägg som sporrades av den just då pågående arkitekttävlingen om Gunnar Asplunds stadsbiblioteks framtid, inlägg under den sammanfattande rubriken »The Big Cover-Up»